Babyfoon Expert

Babyfoon faq

Heb je vragen over de babyfoon? Je bent niet de enige. Daarom hebben we de meest gestelde vragen verzameld in deze babyfoon FAQ (Frequently Asked Questions). Voor jonge ouders, zeker wanneer het je eerste kindje is, is het krijgen van een kindje een onzekere tijd. Er komt veel op je af en je zit vol vragen. Dit is heel herkenbaar, want vele nieuwe ouders krijgen hiermee te maken. Dan is het fijn dat je ergens terecht kunt met je vragen, bijvoorbeeld over de babyfoon. Hieronder vind je de vragen die het meest voorbij komen.

De meest gestelde vragen over babyfoons

Er zijn een aantal vragen met betrekking tot babyfoons die vaker gesteld worden dan anderen. Deze zijn hieronder verzameld. Wie weet is het antwoord dat jij zoekt hieronder wel te vinden. Mocht je andere vragen hebben, kun je altijd een mailtje sturen naar ons. Wij trachten in dat geval zo snel mogelijk jouw vraag te beantwoorden.

Het is goed mogelijk dat je nog niet geheel voor ogen hebt wat een babyfoon nu precies is. Laten we daarom de eerste vraag beginnen met goed duidelijk maken wat een babyfoon is. Zeker wanneer je een nieuwe ouder bent, voel je soms de neiging om continu in de buurt van je baby te zijn. Je wilt deze in de gaten houden, om te zien of alles goed gaat. Echter is dit niet vol te houden. Als je toch jouw baby optimaal wilt kunnen monitoren vanuit een andere ruimte, is er de babyfoon. Vanuit een ander vertrek binnen je woning kun je naar jouw baby luisteren. Er zijn ook babyfoons met een camera. Zo weet je altijd precies wanneer je baby wakker is of wanneer deze niet goed in slaap valt. Hierbij maakt een babyfoon gebruik van een ouderunit en een babyunit. Een babyunit is de unit die in de slaapkamer geplaatst wordt. Dit onderdeel vangt het geluid op middels een zender en hier is tevens de camera op te vinden, mits deze aanwezig is. De ouderunit, die gezien kan worden als de ontvanger, vangt beeld en/of geluid op. Soms zijn er lampjes aanwezig, die je tonen dat er geluid gemaakt wordt. Handig als je met een taak bezig bent waardoor je even minder goed geluiden vanuit de babyfoon kunt horen.

In de meeste gevallen bestaan de baby monitoringsystemen uit twee apparaten. Een zender die in de kinderkamer wordt geplaatst (babyunit) en een mobiele ontvanger die je als ouder of oppas bij je draagt (ouderunit) of bij je in de buurt plaatst. Een zeer gevoelige microfoon in de zendereenheid stuurt de geluiden van de babykamer naar de ontvanger. Zo weet je te allen tijde of je kind rustig slaapt of wakker is en je nodig heeft. Sommige babyfoons kunnen ook beeld overbrengen. Dit worden dan ook wel beeldbabyfoons genoemd. Er zijn ook mogelijkheden om de camera babyfoon in te zetten als beveiligingscamera.

Grofweg zijn babyfoons in drie categorieën in te delen. Ten eerste heb je de babyfoons die louter geluid opvangen middels een microfoon. Zo hoor je meteen wanneer jouw baby wakker is geworden of wanneer deze niet goed in slaap kan vallen. Deze toestellen worden ook wel babyfoons zonder camera genoemd. Daarnaast zijn er babyfoons met camera zoals de NUK 410. Bij deze beeldbabyfoons beschik je over zowel geluid als beeld. Zo kun je duidelijker zien wat er aan de hand is. Tot slot heb je geavanceerde babyfoons die naast beeld en geluid ook nog bewegingen detecteren. Deze kun je qua gevoeligheid aanpassen. Mocht er bijvoorbeeld 20 seconden geen bewegingen van je baby gedetecteerd worden, gaat er een alarmpje af. Dit zijn grofweg de drie hoofdcategorieën. Daarnaast zou je nog op functies kunnen ordenen, bijvoorbeeld of je van afstand je baby gerust kan stellen.

Eerst moet je bepalen of je een wifi babyfoon met camera of een klassieke babyfoon (audio babyfoon) nodig hebt. Voor de meeste ouders is het belangrijk dat de ontvanger ook draadloos (met accu of batterijen) kan functioneren zodat je deze gemakkelijk mee kunt nemen naar plekken waar geen stopcontact is. Let ook op het bereik van de babyfoon, de gebruiksvriendelijkheid en op eventueel gewenste extra functies zoals ECO-modus, terugspreekfunctie. Babyfoons vergelijken is dus altijd aan te raden! Eventueel kun je kijken in onze babyfoon koopgids, de Top 5 goedkoopste babyfoons of in onze beste babyfoon Top 5.

Er zijn vele webshops online te vinden waar je een babyfoon kunt kopen. Veelal hebben deze online verkooppunten meerdere soorten babyfoons in hun assortiment. Goedkope babyfoons, babyfoons met louter geluid of babyfoons met camera’s. Je kunt voor de goedkoopste optie kiezen, maar dit is niet altijd de beste optie. En als je een babyfoon met camera wilt, ben je sowieso duurder uit in vergelijking met een babyfoon zonder camera. Een goede babyfoon aanbieding kun je vinden door webshops te vergelijken. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je een account aanmaken. Vaak geeft dit je de mogelijkheid om een verlanglijst op te stellen. Zet jouw gewenste babyfoon hierop. Als deze in de aanbieding is, krijg je meteen een mailtje. Zo mis je geen enkele babyfoon korting.

Wil je een babyfoon kopen, dan kun je putten uit diverse babyfoon reviews en onze Top 5 lijsten. De Top 5 lijsten bevatten onder andere de goedkoopste babyfoons, goedkoopste babyfoons met camera, beste babyfoons, beste babyfoons met camera en beste babyfoons met app bediening.

Misschien vraag je je wel eens af waar de beste positie is om de babyfoon te plaatsen. Net als met bijvoorbeeld een mobiele airco als de Trotec PAC 2010 SH is het belangrijk de babymonitor juist te positioneren. Op de omkleedtafel, direct naast de wie of aan de muur? Het is erg belangrijk om de babyunit niet direct naast het hoofdje van de baby te plaatsen. Gevoelige apparaten kun je iets verder van je kindje af zetten. Een goed idee is om het gewoon eens uit te proberen. Zet de kinderunit op de kinderkamer en laat bijvoorbeeld je partner met de ouderunit naar beneden gaan. Bepaal zo op welke plek (niet te dicht bij de baby) je met de zenderunit nog een goed signaal hebt.

Tegenwoordig zijn de meeste baby monitoren plug and play. Dit betekent dat de fabrikant het toestel zodanig configureert dat je het gelijk kunt gebruiken en niet eerst hoeft te zwoegen met handleiding en instellingen. De meeste babyfoons met of zonder camera worden op een stroomvoorziening (stopcontact) aangesloten en hebben al dan niet een ouderunit welke veelal ook draagbaar is en voorzien van batterijen of een accu. De zend- en ontvangst unit vinden elkaar direct zodat ook hier niks handmatig moet worden ingesteld. Wel zo handig! Wel van belang is om de gevoeligheid van de microfoon in de zendereenheid handmatig aan te passen. Plaats hiervoor de kinderunit op ongeveer 1 meter afstand van het bedje en test vervolgens met diverse geluidsintensiteiten of de persoon met de ouderunit het goed kan horen. Test vervolgens ook de verbindingssterkte en het bereik van de nieuwe babyfoon.

Alhoewel het niet bij iedere babyfoon mogelijk is, zijn er vele babyfoons beschikbaar waarbij het mogelijk is om je baby vanuit een ander vertrek binnen je woning gerust te stellen. Dit kan op meerdere manieren. Ten eerste is het mogelijk om een kalmerend slaapliedje af te spelen via de babyfoon. Dit is een uitstekende manier om een kindje dat nog niet wil slapen toch in slaap te krijgen. Daarnaast beschikken vele babyfoons over een terugspreekfunctie. Hierbij kun je van afstand middels jouw eigen stem de baby geruststellen, zonder dat je hiervoor naar de babykamer hoeft te gaan.

Een babyfoon is een elektrisch apparaat dat straling uitzendt. De huidige fabrikanten van apparaten beperken de straling tot een minimum. Vooral wanneer er geen geluid te verzenden is, is de straling van de huidige babyfoons minimaal. Indien mogelijk moet een babyfoon niet direct naast het hoofdje van de baby worden geplaatst. De beste manier om de straling te verminderen is om een babyfoon alleen aan te zetten wanneer het echt nodig is.

Elektromagnetische straling is een probleem met bijna alle babyfoons, hoewel de meeste apparaten de toegestane limieten niet overschrijden. Er zijn een aantal manier om de straling zo laag mogelijk te houden. Hiervoor dient de babyfoon wel over deze functies te beschikken. Als je bijvoorbeeld de babyfoon in de VOX- of ECO-modus kunt zetten, vermindert het apparaat zowel de straling als het energieverbruik.

Veelal is het bij babyfoons normaal dat er een babyunit en een ouderunit is. De babyunit zet je in de camera, waarna deze geluid en/of beeld opvangt. De ouderunit is de ontvanger. Echter is het tegenwoordig ook mogelijk om je smartphone als ontvanger te gebruiken, naast de normale ouderunit. De babyfoon beschikt dan over een eigen app, aan de hand waarvan je een verbinding kunt leggen tussen de babyfoon en je mobiele telefoon. Als je zowel via de ouderunit als via je mobieltje een verbinding kunt hebben met de babyfoon, is er sprake van dual mode. Zo ben je altijd gegarandeerd van een werkende verbinding.

Er zijn meerdere soorten verbindingen mogelijk. Ten eerste heb je DECT communicatietechnologie. Deze wordt door vele soorten babyfoons gebruikt. Het geluid is altijd helder en je bent vrij van storingen. Digitaal is tevens mogelijk. Ook dit is helder en goed hoorbaar. Tevens zijn er babyfoons die gebruik maken van PMR, wat vergelijkbaar is met de techniek achter portofoons. Hierdoor heb je een enorm bereik, veelal van meerdere kilometers, wat handig is als je even een boodschap wilt gaan doen of iets dergelijks. Echter is de kans op storingen hierbij wel groter.

Er zijn babyfoons beschikbaar waarbij het mogelijk is om meerdere units aan te sluiten. Vaak is de limiet hierbij 4 babyunits per 1 ouderunit. Ideaal als je meerdere kleine kinderen tegelijk in de gaten wilt houden. Soms wil je dit omdat je zelf meerdere kleine kinderen hebt, andere keren kan dit een uitkomst zijn wanneer bijvoorbeeld een ander klein kindje komt logeren.

Volgens de huidige opinie zou een gezond kind helemaal niet “gemonitord” moeten worden met een babyfoon. Het gebruik van een babyfoon is zinvol als ouders een mogelijke schreeuw in de babykamer niet zouden horen. Zeker in de zomer, wanneer de ouders ’s avonds op het terras of op het balkon zitten, kan een babymonitor nuttig zijn. Het gebruik van de babyfoon – vooral voor kinderen – als intercomsysteem (“Mamma, ik heb dorst”) heeft geen zin en raden we af. Deskundigen waarschuwen zelfs voor het creëren van constante communicatie tussen ouders en kinderen. Voor het kind is het namelijk beter om onafhankelijk te worden en constante communicatie kan de weg hier naar toe negatief beïnvloed worden.

Als je nieuwe babyfoon over een ECO-modus beschikt, dan kun je deze activeren. Na activering wordt de zendkracht automatisch gereduceerd wanneer de ontvangst unit zicht dichtbij het basisstation bevindt. Op deze manier bespaart het apparaat energie en komt er minder straling vrij door de verminderde radiotransmissie.

De afkorting VOX staat voor “Voice Operated eXchange”. Een babyfoon met ingeschakelde VOX-modus verzendt geluidsgerelateerde berichten. Dit houdt in dat de transmissie alleen wordt ingeschakeld wanneer een bepaald geluidsniveau wordt bereikt. Een geluidsniveau wat gewoonlijk door de gebruiker kan worden ingesteld. Zolang de baby rustig blijft, wordt in deze toestand energie bespaard en wordt de elektromagnetische straling verminderd.

Babyfoon Expert

Over Babyfoon Expert

Babyfoonvergelijker.nl is de specialist op het gebied van babyfoons. Zoek je een luxe babyfoon waarmee je de baby kunt horen en zien, of een basis babyfoon waarmee je de baby kunt horen? Via ons kun je de beste babyfoon kopen die bij jouw wensen past!