Babyfoon Expert

Babyfoon faq

Op deze pagina vind je antwoorden op de meestgestelde vragen over (het gebruik van) babyfoons. Er zijn namelijk veel vragen waarop ook verschillende antwoorden mogelijk zijn. Vaak gaat het over hoe en waarom een babyfoon kan en moet worden gebruikt. In onze babyfoon faq (frequently asked questions / meestgestelde vragen) geven we antwoord op deze vragen.

In de meeste gevallen bestaan de baby monitoringsystemen uit twee apparaten. Een zender die in de kinderkamer wordt geplaatst (babyunit) en een mobiele ontvanger die je als ouder of oppas bij je draagt (ouderunit) of bij je in de buurt plaatst. Een zeer gevoelige microfoon in de zendereenheid stuurt de geluiden van de babykamer naar de ontvanger. Zo weet je te allen tijde of je kind rustig slaapt of wakker is en je nodig heeft. Sommige babyfoons kunnen ook beeld overbrengen. Dit worden dan ook wel beeldbabyfoons genoemd.

Eerst moet je bepalen of je een wifi babyfoon met camera of een klassieke babyfoon (audio babyfoon) nodig hebt. Voor de meeste ouders is het belangrijk dat de ontvanger ook draadloos (met accu of batterijen) kan functioneren zodat je deze gemakkelijk mee kunt nemen naar plekken waar geen stopcontact is. Let ook op het bereik van de babyfoon, de gebruiksvriendelijkheid en op eventueel gewenste extra functies zoals ECO-modus, terugspreekfunctie. Babyfoons vergelijken is dus altijd aan te raden! Eventueel kun je gelijk naar de Top 5 goedkoopste babyfoons of beste babyfoon Top 5.

Misschien vraag je je wel eens af waar de beste positie is om de babyfoon te plaatsen. Op de omkleedtafel, direct naast de wie of aan de muur? Het is erg belangrijk om de babyunit niet direct naast het hoofdje van de baby te plaatsen. Gevoelige apparaten kun je iets verder van je kindje af zetten. Een goed idee is om het gewoon eens uit te proberen. Zet de kinderunit op de kinderkamer en laat bijvoorbeeld je partner met de ouderunit naar beneden gaan. Bepaal zo op welke plek (niet te dicht bij de baby) je met de zenderunit nog een goed signaal hebt.

Tegenwoordig zijn de meeste baby monitoren plug and play. Dit betekent dat de fabrikant het toestel zodanig configureert dat je het gelijk kunt gebruiken en niet eerst hoeft te zwoegen met handleiding en instellingen. De meeste toestellen worden op een stroomvoorziening (stopcontact) aangesloten en hebben al dan niet een ouderunit welke veelal ook draagbaar is en voorzien van batterijen of een accu. De zend- en ontvangst unit vinden elkaar direct zodat ook hier niks handmatig moet worden ingesteld. Wel zo handig! Wel van belang is om de gevoeligheid van de microfoon in de zendereenheid handmatig aan te passen. Plaats hiervoor de kinderunit op ongeveer 1 meter afstand van het bedje en test vervolgens met diverse geluidsintensiteiten of de persoon met de ouderunit het goed kan horen. Test vervolgens ook de verbindingssterkte en het bereik van de nieuwe babyfoon.

Een babyfoon is een elektrisch apparaat dat straling uitzendt. De huidige fabrikanten van apparaten beperken de straling tot een minimum. Vooral wanneer er geen geluid te verzenden is, is de straling van de huidige babyfoons minimaal. Indien mogelijk moet een babyfoon niet direct naast het hoofdje van de baby worden geplaatst. De beste manier om de straling te verminderen is om een babyfoon alleen aan te zetten wanneer het echt nodig is.

Elektromagnetische straling is een probleem met bijna alle babyfoons, hoewel de meeste apparaten de toegestane limieten niet overschrijden. Er zijn een aantal manier om de straling zo laag mogelijk te houden. Hiervoor dient de babyfoon wel over deze functies te beschikken. Als je bijvoorbeeld de babyfoon in de VOX- of ECO-modus kunt zetten, vermindert het apparaat zowel de straling als het energieverbruik.

Als je nieuwe babyfoon over een ECO-modus beschikt, dan kun je deze activeren. Na activering wordt de zendkracht automatisch gereduceerd wanneer de ontvangst unit zicht dichtbij het basisstation bevindt. Op deze manier bespaart het apparaat energie en komt er minder straling vrij door de verminderde radiotransmissie.

De afkorting VOX staat voor “Voice Operated eXchange”. Een babyfoon met ingeschakelde VOX-modus verzendt geluidsgerelateerde berichten. Dit houdt in dat de transmissie alleen wordt ingeschakeld wanneer een bepaald geluidsniveau wordt bereikt. Een geluidsniveau wat gewoonlijk door de gebruiker kan worden ingesteld. Zolang de baby rustig blijft, wordt in deze toestand energie bespaard en wordt de elektromagnetische straling verminderd.

Volgens de huidige opinie zou een gezond kind helemaal niet “gemonitord” moeten worden met een babyfoon. Het gebruik van een babyfoon is zinvol als ouders een mogelijke schreeuw in de babykamer niet zouden horen. Zeker in de zomer, wanneer de ouders ’s avonds op het terras of op het balkon zitten, kan een babymonitor nuttig zijn. Het gebruik van de babyfoon – vooral voor kinderen – als intercomsysteem (“Mamma, ik heb dorst”) heeft geen zin en raden we af. Deskundigen waarschuwen zelfs voor het creëren van constante communicatie tussen ouders en kinderen. Voor het kind is het namelijk beter om onafhankelijk te worden en constante communicatie kan de weg hier naar toe negatief beïnvloed worden.

Babyfoon Expert

Over Babyfoon Expert

Babyfoonvergelijker.nl is de online specialist op het gebied van babyfoons. Zoek je een luxe babyfoon waarmee je de baby kunt horen en zien, of een basis babyfoon waarmee je de baby kunt horen? Via ons kun je een babyfoon kopen die bij jouw wensen past!