Babyfoons en apps: een goede combinatie?

Babyfoon Expert

babyfoons en apps

Steeds meer babyfoons bieden je de mogelijkheid om de babyunit van afstand te monitoren aan de hand van je mobiele telefoon. Waar voorheen louter de ouderunit gebruikt kon worden, is dit tegenwoordig wel anders. Meerdere verbindingen zijn voortaan mogelijk. Deze verbinding tussen de babyunit en een smartphone kan gelegd worden aan de hand van en een app die speciaal ontwikkeld is voor een bepaalde babyfoon. Op het moment zijn het vooral de duurdere varianten die een eigen app hebben, maar meer en meer zal dit gewoon worden. Babyfoons en apps: is dit wel zo’n goede ontwikkeling?

Wat is dual mode precies?

Babyfoons en apps - Motorola MBP853CONNECT wifi babyfoon met cameraJe hoort het de laatste tijd steeds vaker: babyfoons met dual mode. Maar wat is dual mode precies? Zoals je misschien wel weet, bestaat een babyfoon uit een babyunit en een ouderunit. De babyunit wordt bij de baby in de kamer gezet. Deze vangt het geluid en/of het beeld op, waarna dit doorgezonden wordt naar de ouderunit. De ouderunit is de unit die de ouder bij zich houdt. Dit is de zogenaamde ontvanger. Hierop hoort of ziet de ouder meteen wanneer er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld: de baby is wakker, of de baby kan moeilijk in slaap komen.

Communicatietechniek

Tussen de babyunit en de ouderunit is er een verbinding. Maar tegenwoordig zijn er meerdere verbindingen mogelijk, dus niet alleen de ouderunit kan met de babyunit verbonden worden. Zo is het tegenwoordig mogelijk om ook via je smartphone je baby in de gaten te houden. Er zijn dus twee verbindingen mogelijk van uit de babyunit: met de ouderunit en met de mobiele telefoon. Dit wordt dual mode genoemd. Zo kan de ene ouder vanuit huis de boel overzien, terwijl de andere ouder middels zijn mobieltje alles kan monitoren. Het is ook mogelijk om push notificaties te ontvangen, bijvoorbeeld wanneer de baby geluid maakt. Zo mis je niets meer.

De voordelen van babyfoon apps

Het primaire doel van een babyfoon is om het leven van nieuwe ouders zo gemakkelijk mogelijk te maken. Je hoeft niet meer continu op en neer om te controleren of je baby wakker is of goed in slaap kan vallen, maar dit kun je monitoren van afstand. Doordat een verbinding met de mobiele telefoon mogelijk is, is het tevens mogelijk van grote afstand je baby in de gaten te houden. Dit maakt het voor ouders makkelijker om even weg te gaan. Soms kan dit zijn voor een korte boodschap, maar ook avondjes uit met vrienden worden voortaan een mogelijkheid.

Doordat beide ouders de baby kunnen monitoren, wordt er niets meer gemist. Naast apps voor specifieke babyfoons, zijn er ook apps die op zichzelf als babyfoon kunnen dienen. Echter is een groot nadeel hiervan het feit dat één van de twee ouders hun mobiele telefoon in de babykamer moet laten liggen. Dit heb je natuurlijk liever niet.

De nadelen van babyfoon apps

Voor babyfoons met apps, zoals bijvoorbeeld de Nabby babyfoon, dien je continu te beschikken over een internetverbinding. Nu is er tegenwoordig overal wel Wi-Fi te vinden, maar de verbinding dient ook sterk en stabiel te zijn. Is dit niet het geval, dan heb je niets aan de app. Bovendien kan het zomaar zijn dat je notificaties mist. Je zult niet de eerste ouder zijn wie bij thuiskomst een stel hysterische kinderen aantreft dankzij gemiste notificaties of een slecht functionerende app. Bovendien zijn apps voor babyfoons een relatief nieuwe ontwikkeling. Deze staan nog in de kinderschoenen.

Nieuwe ontwikkelingen

Voor vele apps geldt dat deze, kwalitatief gezien, niet super zijn. Het optimale formaat moet nog gevonden worden. Niet iedere app werkt even goed, en het design is ook niet altijd even inventief. Voor iedere nieuwe techniek geldt: op een gegeven moment wordt er een ultiem passende vorm gevonden. Maar deze is er nu nog niet. Babyfoons en apps: het is een combinatie die nog even aan elkaar moet wennen. Ben je op zoek naar de beste babyfoon met app, ga dan naar de webshop.

BabyBaby