Welke communicatietechniek voor de babyfoon kies ik?

Babyfoon Expert

babyfoon communicatietechniek

Een babyfoon bestaat uit twee onderdelen: een babyunit en een ouderunit. De babyunit plaats je in de babykamer en valt te zien als de zender. Deze verzendt beeld en/of geluid naar de ouderunit. De ouderunit valt dan ook te typeren als een ontvanger. Hierop ontvang je alles wat gedetecteerd wordt door de babyunit. Dit ontvang je in een ander vertrek binnen je woning. Voor de verbinding tussen babyunit en ouderunit wordt er gebruik gemaakt van een communicatietechniek. Hierbij heb je de keuze uit verschillende soorten. Waar je voor kiest, hangt vaak af van je eigen voorkeuren. Wil je direct de beste babyfoons vergelijken en/of kopen? Dit kan eenvoudig via de Nederlandse of Belgische webshop.

Analoge babyfoons

De oudere analoge babyfoons, die je nog altijd kunt verkrijgen, doen in sommige opzichten denken aan walkietalkies. Alhoewel de vergelijking met de oude radio’s van vroeger misschien beter opgaat. Maar hoe werkt deze babyfoon communicatietechniek? Aan de hand van elektromagnetische golven worden de gedetecteerde geluiden die de babyunit opvangt doorgegeven aan de ouderunit. Hierbij dien je, net als bij een walkietalkie, zelf een zender te kiezen. Het bereik is gemiddeld, dat wil zeggen zo’n 300 à 400 meter buitenshuis en ongeveer 50 meter binnenshuis. Andere voordelen zijn dat analoge babyfoons goedkoop zijn en tevens komt er geen straling vrij van de units. Nadeel is dat je veel storingen en ruis op de lijn kunt krijgen.

PMR babyfoons

Ook PRM is een communicatietechniek waar je voor kunt kiezen. Dit is dezelfde techniek die gebruikt wordt voor portofoons. Zoals je misschien wel weet, hebben portofoons een enorm bereik. Zo ook de babyfoons die gebruik maken van PMR. Het bereik van deze babyfoons kan meerdere kilometers ver zijn. Ideaal als je even snel een boodschap wilt doen, een bakje koffie gaat drinken bij de buren of als je even een rondje gaat wandelen met de hond. Wel kan er storing ontstaan als andere gebruikers op dezelfde frequentie zitten. Een voorbeeld van een audiobabyfoon dit deze techniek gebruikt is de Alecto DBX-92.

DECT babyfoon

DECT is de meest gekozen vorm van communicatietechnologie voor een babyfoon. Diverse bekende merken, zoals Alecto en Philips bijvoorbeeld, hebben babyfoons in hun assortiment die gebruik maken van deze technologie. DECT is een babyfoon communicatietechniek welke geheel vrij is van storingen, waardoor je de geluiden die de babyunit opvangt altijd goed kunt horen. Het bereik is goed (buitenshuis is dit bereik zo’n 250 à 300 meter, binnenshuis is dit 50 meter) en, wanneer je kiest voor ECO DECT varianten, zo goed als vrij van straling. Wel is er een nadeel: het is niet mogelijk om meerdere babyunits te verbinden. Wel zijn er DECT varianten met camera verkrijgbaar. Het is dus niet gek dat veel ouders een DECT babyfoon kopen.

Wi-Fi babyfoons

De technologie blijft zich verder ontwikkelen. Waar eerst DECT het neusje van de zalm was, is deze communicatietechniek inmiddels voorbij gestreefd door babyfoons die gebruik maken van Wi-Fi. Wi-Fi is inmiddels zo alles omringend dat je bijna nooit meer zonder internetverbinding zit. Sowieso heb je thuis altijd de beschikking over een internetverbinding. Hierdoor zit de babyfoon ook nooit zonder verbinding. Mocht dit wel een keer gebeuren, heb je altijd nog een back-up. De babyunit en de ouderunit zijn sowieso altijd verbonden met elkaar. Zowel beeld als geluid kunnen verzonden worden via Wi-Fi babyfoons. Dit is geheel storingsvrij en zowel beeld als geluid is van de hoogste kwaliteit.

Babyfoons met dual mode

Standaard is het zo dat een babyfoon gebruik maakt van een ouderunit en een babyunit. De babyunit staat bij de baby, de ouderunit draagt de ouder bij zich. Inmiddels is het echter mogelijk om de babyunit ook met je smartphone te verbinden. Er zijn dus twee verbindingen tegelijk mogelijk: met de ouderunit en met de mobiele telefoon. Dit wordt ook wel dual mode genoemd. Thuis beschik je, aan de hand van een ouderunit, over een normaal bereik met de babyfoon. Daarnaast kan de andere ouder storingvrij de baby in de gaten houden middels de speciaal ontwikkelde app die bij de babyfoon hoort.

BabyBaby